Mediahaven

LOCATIE

Historie
Op het grensvlak van stad en haven ligt, aan het IJ, Stadshaven Houthaven. In het gebied vond van oudsher houthandel,- opslag, en -overlag plaats. Het was het centrum van de Amsterdamse houthandel. Schepen voeren af en aan met boomstammen die in de fabrieken en loodsen verwerkt werden. De halffabricaten en eindproducten werden over land en water verder vervoerd.  

Nu
De overslag van hout vindt inmiddels dichter bij zee plaats en de Houthaven dreigde een verwaarloosd gebied te worden. Dat gaat veranderen. De Houthaven zal de komende jaren een ware transformatie ondergaan. Oude havenbedrijven maken plaats voor bedrijvigheid. Belangrijke aandachtpunten in het bestemmingsplan ‘De Houthaven’, dat door de gemeente is opgesteld, zijn het behoud van het industriële karakter en de relatie met het water in het gebied. Vooral bedrijven uit de creatieve sector zijn van plan zich in de Houthaven te vestigen.

Prettige omgeving
De Houthaven moet naast een goed functionerend bedrijfsgebied een aangenaam verblijfsgebied worden voor werknemers uit de buurt en toekomstige bewoners van de naastgelegen woonwijk. De openbare ruimte wordt daarom duurzaam en hoogwaardig ingericht. In de directe omgeving komen diverse faciliteiten, zoals winkels en eetgelegenheden. De eerste contouren van “de nieuwe Houthavens” zijn inmiddels zichtbaar. The Hilt, Barts, Architectenbureau Dedato, Gaastra en Hot Item hebben zich al in het gebied gevestigd.

Mediahaven
De Mediahaven is een combinatie van functies in de creatieve sector. Het gebouw bestaat uit een tweetal opnamestudio’s van ca 2200 m2, ‘loft’ kantoren verdeeld over 4 lagen van ca 3500 m2 en een half verdiepte kelder ten behoeve van parkeren en fietsen. De studio’s kunnen tevens gebruikt worden voor bedrijfs-evenementen. Door deze combinatie van functies is ruimtelijkheid en gastvrijheid een belangrijk ontwerpuitgangspunt. Hiervoor is het atrium aan de gevel ontworpen, het is het centrum van het gebouw. Deze ruimte is ook te gebruiken voor opnames en straalt in die functie media uit, een belangrijke stimulance voor gasten en personeel. Daarnaast is het ontwerp zeer duurzaam. Duurzaamheid in al zijn facetten van installatie tot materiaalgebruik en afwerking.